Waarom verhuizen? Enkele redenen en tips om de verhuizing goed te doorstaan

Kartonnen dozen en verpakkingsmateriaal van Verhuisdenhaag

De laatste jaren is het aantal verhuizingen sterk gestegen. Alleen al in 2016 verhuisden er bijna 1,8 miljoen mensen, dit is 10% van de bevolking. Dit waren 318.000 mensen meer dan in 2013. Er is een grote verschuiving en verwisseling van woningen tussen inwoners. Maar waar gaan al die mensen heen?

Waar verhuizen mensen heen?

Er is een onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten groepen bij verhuizen: ín het binnenland en náár het buitenland. In het binnenland verhuizen mensen naar de stad, binnen de stadsgrenzen of weg van de stad.
Zo zijn de inwoners van Den Haag al verantwoordelijk voor 67% van het totaal aantal verhuizingen in de Hofstad. Maar er komen ook veel mensen naar de stad. Denk hierbij aan studenten die op kamers gaan in de stad waar ze studeren, gezinnen die verhuizen naar een beter gelegen forensenstad of gezinnen die verhuizen naar het buitenland.

Deze mensen die naar het buitenland verhuizen hebben met meerdere factoren rekening te houden. Dan is het handig om goed vooruit te plannen om te kijken hoeveel tijd u heeft om iets aan te vragen, zoals bijvoorbeeld een verblijfsvergunning.

  • Emigratie inclusief administratie =            122,89% gestegen1
  • Emigraties exclusief administratie =          137,32% gestegen1
  • Bevolkingsgroei totaal =                     216,22% gestegen1
  • Verhuizingen tussen gemeenten =              123,06% gestegen1
  • Verhuizingen binnen gemeenten =             109,78% gestegen1

1= in 2017 (ten opzichte van 2007)

Soorten verhuizingen

Bij verhuizen krijg je te maken met verschillende soorten. Waar de ene verhuizing gaat over van klein naar groot, gaat de ander over naar het buitenland. Je hebt dus veel verschillende soorten verhuizingen. Hier zijn er een aantal opgenoemd:

  • Studenten die op kamers gaan;
  • Gezinnen die een grotere woonruimte zoeken;
  • Spoedverhuizingen, zoals uithuiszettingen;
  • Senioren die van groot naar klein gaan;
  • En mensen die emigreren.

Ondanks dat er steeds minder studenten op kamer gaan, is er een grote vergrijzing aan de gang in Nederland. Dit zorgt voor dat meer mensen die van grote woningen naar kleine woningen verhuizen. Bij deze verschillende verhuizingen komen ook verschillende dingen kijken.

  • Studenten laten vaak een deel van de inboedel thuis staan en delen de keuken, badkamer en woonkamer;
  • Gezinnen nemen wel een totale inboedel mee, net zoals bij spoedverhuizingen;
  • Senioren nemen vaak minder dingen mee omdat ze kleiner gaan wonen;
  • Denk aan een verblijfsvergunning, transport van de spullen, de reis zelf en de kosten van het verhuispersoneel.

Waar let je op bij een verhuizing?

Een goede verhuizing kent een goede voorbereiding. Dit houdt in dat u van tevoren kijkt wat u weg doet en wat u mee neemt naar uw nieuwe huis. Verder is het handig om daar een tijdsplanning bij te houden, zodat u alles op tijd heeft afgerond en het overzicht houdt.

Begin tijdig met het plannen en uitdenken van wat er eerst uitgepakt moet worden. Maak daarnaast een checklist zodat u niks vergeet als u de verhuisdozen in gaat pakken voor uw verhuizing. Het labelen van alle dozen zorgt voor een efficiënte werkwijze bij het uitpakken. Stop vulmateriaal bij kostbare bezittingen zodat die niet breken tijdens de reis of het uitpakken. We vertellen u in een andere blog hoe u slim verhuisdozen aanschaft.
Vraag een verhuislift aan als u op ene bovenverdieping woont en bijvoorbeeld banken of kasten mee neemt. Het kan extra geld kosten maar het bespaart veel tijd bij het verhuizen. Daarnaast moet u uw adreswijziging tijdig melden bij de gemeente, dit kan ook uw nieuwe gemeente zijn. Dit kan persoonlijk, schriftelijk, digitaal en sommigen doen het zelfs met DigiD. Zo wordt al uw gegevens in een keer doorgezet naar uw nieuwe adres.

Geen groot budget voor verhuizen? Doe-het-zelf!

Als u zojuist uw droomhuis heeft gekocht blijft er natuurlijk geen grote zak met geld over. Daarom is het begrijpelijk dat u een betrouwbaar verhuisbedrijf heeft die uw spullen veilig naar de nieuwe woning brengt.  Plannen om te verhuizen vanuit Den Haag naar bijvoorbeeld: Wassenaar, Zoetermeer of Leiden?  Hieronder vindt u een aantal tips om uw kosten/tijd bij het verhuizen zo laag mogelijk te houden.

  1. U kunt bijvoorbeeld vrienden inschakelen om te helpen bij de verhuizing. Zodoende bespaart u geld op de ingehuurde verhuizers en vele handen maken licht werk. Als u gaat verhuizen met een verhuisbedrijf, vergelijk dan verschillende verhuisbedrijven in de buurt. Bovendien is het handig om het op een doordeweekse dag te doen, dan bespaart u op extra toeslagen.
  2. Als u in een spoedverhuizing zit, heeft u een misschien recht op een verhuiskostenvergoeding. Zoek dit goed uit en vraag hem aan, dat scheelt ook weer geld. Ook mensen met een uitkering hebben recht op ene verhuisvergoeding van de staat.
  3. Deel uw verhuizing efficiënt in. Doe bijvoorbeeld afstand van oude spullen als u gaat verhuizen. Denk maar aan een grote vrachtwagen die moet komen in plaats van een boedelbak die u zou kunnen huren. En neem kleine spullen zelf mee, ook dit bespaart veel ruimte.
  4. Als u een aardig eindje moet rijden voor uw nieuwe huis en dit met een boedelbak wilt doen, is het verstandig om uit te rekenen wat het voordeligst is. Als u 5x moet rijden kost het misschien al meer dan een grote verhuiswagen bestellen.
  5. Emigreert u? Begin tijdig met het aanvragen van alle benodigde officiële papieren. Kijk ook welke verhuisbedrijven over de grens verhuizen en vergelijk de offertes.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Maak vrijblijvend gebruik van het interactieve online aanvraag formulier.

Prijsindicatie uitvoeren?