Wat zijn de ontwikkelingen van de huizenmarkt in 2018?

Huizenmarkt 2018, huis te koopDe huizenmarkt is hot topic. De concurrentie onder kopers is aanzienlijk, en vooral in de grote steden rijzen de prijzen de pan uit.

Welke voor- en nadelen heeft de huidige woningmarkt voor u? En hoe zal de huizenmarkt zich ontwikkelen in de laatste maanden van 2018? Verhuis Den Haag vertelt u graag meer over de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.

De huizenmarkt in 2018 in cijfers

In 2018 is de huizenmarkt volop in beweging. Onderstaande cijfers laten duidelijk zien hoe turbulent de huizenmarkt vandaag de dag is.

 • Het tweede kwartaal van 2018 liet een stijging van 10,4% zien in de prijs van koopwoningen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017.
 • De prijs van huurwoningen in Nederland stijgt gemiddeld met 6%.
 • In 2018 kun u nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De kosten koper kunt u dus niet meer meefinancieren en dienen uit eigen zak betaald te worden. Uw maximale hypotheek is ook afhankelijk van uw inkomen. Ga daarom altijd eerst na hoeveel u kunt lenen voordat u begint te bieden op een huis.
 • De gemiddelde prijs voor een koopwoning in 2018 is €283.945.
 • De huizenprijzen stegen tot nu toe het hardst in Noord-Holland, daar was de stijging 11,2%.
 • In mei 2018 lagen de huizenprijzen 28% hoger dan 5 jaar geleden.
 • In Rotterdam en Den Haag stegen de prijzen van koopwoningen met respectievelijk 14,9% en 12%.

Voordelen van de huidige woningmarkt

De krapte op de woningmarkt brengt verschillende voordelen met zich mee.

 • Je koophuis is meer waard. Hierdoor is verhuizen financieel aantrekkelijk, doordat je huis nu meer opbrengt dan toen je het kocht. Je blijft dus niet met een restschuld zitten.
 • Doordat je huidige huis meer waard is dan toen je het kocht, heb je de mogelijkheid de overwaarde van je huis op te nemen voor bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie van je huis.
 • De huidige hypotheekrente is laag, wat het aantrekkelijk maakt nu een hypotheek af te sluiten.

Nadelen van de huidige krapte op de woningmarkt

Hoewel de status van de woningmarkt in 2018 voordelen kent, zijn er zeker ook nadelen verbonden aan de krapte op de woningmarkt.

 • Een heel duidelijk nadeel: je betaalt meer voor een nieuw huis. In het tweede kwartaal van 2018 stegen de huizenprijzen met 10,4% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2017. Ook huurwoningen zijn duurder: gemiddeld stegen de prijzen in het eerste kwartaal van 2018 met 6%.
 • Doordat de spaarrente momenteel laag is, is beleggen in vastgoed een aantrekkelijk alternatief met hoger rendement. Vastgoedbeleggers concurreren hierdoor ook nog een mee met kopers, wat de krapte op de woningmarkt alleen maar groter maakt.
 • De krapte op de woningmarkt levert je veel concurrentie op als je een huis probeert te kopen. Huizen zijn vaak zeer snel verkocht.

Ontwikkelingen van de huizenmarkt in 2018

Het is nog steeds gekkenhuis op de woningmarkt: er is in vrijwel heel Nederland meer vraag naar koopwoningen dan aanbod. Dit begon in de grote steden, maar inmiddels is de concurrentie onder kopers ook buiten de steden groot.

Doordat de vraag groot is en het aanbod klein, stijgen de prijzen. De kans dat je momenteel een huis kunt kopen voor een lagere prijs dan de vraagprijs, is in de grote steden dan ook irreëel, en daarbuiten ook steeds meer.

Het ziet er niet naar uit dat deze situatie snel ten einde komt. De crisis heeft ervoor gezorgd dat er enkele jaren lang weinig nieuwbouwwoningen zijn gebouwd, en ook nu nog wordt er te weinig gebouwd om tegen de vraag naar nieuwe woningen te kunnen opwegen.

Vooruitblik: de huizenmarkt in 2019

De ABN AMRO schat dat de stijging van de huizenprijzen in 2019 zo’n 7% zal zijn. Dit jaar stegen de huizenprijzen gemiddeld met 8,5%. De Rabobank gaat uit van een prijsstijging van 7% voor 2019. Ook wordt een verdere daling van het aantal verkochte woningen verwacht.

De maatregelen die de overheid treft door meer nieuwbouwwoningen te laten bouwen, heeft waarschijnlijk in 2019 (nog) geen merkbaar effect op het aantal verkochte huizen of de huizenprijzen.

Op basis van bovenstaande prognoses lijkt het dus zo te zijn dat de woningmarkt momenteel aan de top zit.

Nieuw huis gekocht! En nu?

Behoort u tot de gelukkigen die hun droomhuis hebben kunnen kopen op deze krappe woningmarkt? Gefeliciteerd! Er breekt nu een spannende tijd aan: voordat u kunt gaan genieten van uw nieuwe huis, moet u eerst uw verhuizing regelen. Dit kan een drukke periode zijn die stress met zich meebrengt.

Een goed verhuisbedrijf in de regio Den Haag helpt u bij uw verhuizing op de manier waarop u dit wilt. Wilt u uw gehele verhuizing uit handen geven? Verhuis Den Haag staat voor u klaar en zorgt dat u geen omkijken naar uw verhuizing hebt. Regelt u uw verhuizing liever zelf en zoekt u enkel wat verhuishulp met een verhuiswagen en eventueel een verhuislift? Ook hiervoor kunt u bij Verhuis Den Haag terecht. Alle tussenvormen zijn eveneens mogelijk, informeert u gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Wij zijn werkzaam in heel Nederland en focussen ons vooral op de regio Den Haag en omliggende steden, zoals RijswijkZoetermeer en Leiden.

Direct een prijsindicatie

Leave a Reply