Record aantal huizen verkocht

Te koop bordje, handen houden bordje vast

In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar zijn de meeste huizen ooit verkocht. 66 duizend koopwoningen werden er in drie maanden tijd verkocht. Dit blijkt uit onderzoeken naar bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het kadaster. Het derde kwartaal van 2017 had al een recordaantal verkopen, maar het vierde kwartaal ging hier fors overheen.

Prijsstijging koopwoningen

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn met 8,2 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In Noord-Holland zijn de huizenprijzen het hardst gestegen, met zo’n 10,5 procent. De huizen in Zuid-Holland stegen met 9,4 procent ten opzichte van de huizenprijzen in de dezelfde periode in 2016. Door een krapte op de woningmarkt in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht, nemen de verkoopaantallen van de huizen in deze steden af. In Den Haag is de prijs van de huizen gestegen met 11,6% ten opzichte van een jaar eerder en is het aantal woningverkopen gestegen met 2,8%.

Prijsstijging per soort koopwoningen

CBS grafiek koopwoningen 2017

Bron: CBS

De prijsstijging van appartementen lag in het vierde kwartaal van 2016 op 12% (!). Dit komt mede doordat het grootste woningaanbod in de steden bestaat uit appartementen. Aangezien de prijsontwikkeling in de grote steden erg hard is opgelopen, is het te verklaren dat vooral de stadsappartementen fors duurder zijn geworden. De prijsstijging van vrijstaande woningen liep het minst hard op, deze steeg slechts 7%, maar werd daarentegen wel het meeste verkocht.

De prijzen van 2 onder 1 kapwoningen stegen met iets meer dan 7,3%, de tussenwoningen met 8,1% en de hoekwoningen met 8,4%. Van de drie laatstgenoemde typen woningen werden de hoekwoningen het meeste verkocht.

Uit de stad verhuizen naar randgemeentes

Eind 2017 publiceerde het CBS cijfers over de ‘leegloop’ van de grote steden op het gebied van de jonge gezinnen. Al jarenlang is er een trend zichtbaar dat steeds meer jonge gezinnetjes hun kleine en krappe binnenstad huisje verruilen voor een gezinswoning in de randgemeenten. Bijna 18 procent van de stellen verhuisden in 2017 binnen twee jaar na de geboorte van hun kleine spruit naar een woonplaats in de randgemeente. In 2012 lag dit percentage nog een stuk lager, namelijk 12 procent.

Hoge huizenprijzen in stedenKinderen in verhuisdoos, gezin verhuizen

Ondanks dat het CBS geen onderzoek heeft gedaan naar de reden van de uittocht van jongen gezinnen uit grote steden, is het aannemelijk dat er te weinig woningen zijn met 3 slaapkamers en een tuin. Het stereotype gezinswoning. Mochten deze wel vrijkomen, zijn deze vaak onbetaalbaar voor de meeste jonge gezinnen. Verhuizen naar een randgemeente is dan een goede optie om wel de gezinswoning te vinden voor een betaalbare prijs. De de uitstroom van jonge gezinnen richting de randgemeentes wordt het zelfs hier dringen geblazen voor een huis!

Verschillende typen verhuizingen

Er zijn verschillende typen verhuizingen. Elk type verhuizing vraag om een andere aanpak. Een goed verhuisbedrijf heeft ervaring met de verschillende soorten verhuizingen. Te denken valt aan bijvoorbeeld deze verschillende typen verhuizingen:

Zelf ook verhuizen?

Mocht u ook tot één van de verhuizers horen, die binnenkort een nieuw huis betrekt? Schroom dan niet om vrijblijvend een offerte aan te vragen om uw verhuiskosten in kaart te brengen. Verhuisbedrijf Den Haag helpt u graag uw verhuizing naar uw nieuwe woning succesvol te maken.